2007 m. rugpjūčio 28 d., antradienis

Trapios tešlos obuolių pyragas

PICT78372 copy copy
Tešlai
120 g sviesto
40 g cukraus pudros
200 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
1 kiaušinio trynys
1 v. š. citrinų sulčių
1 v. š. cukraus pyragui pabarstyti

Įdarui
5 dideli obuoliai
3 v. š. cukraus (priklausomai nuo obuolių saldumo)
2 v. š. vandens

Įdarui obuolius nulupti supjaustyti į aštuonias dalis, kurių kiekvieną perpjauti dar pusiau. Sudėti obuolius į puodą užpilti vandenį ir cukrų, uždengti, užvirti ir primažinus temperatūrą troškinti, kol obuoliai suminkštės. Ataušinti.

Tešlai sviestą supjaustyti gabaliukais. Dėti į dubenį, suberti cukraus pudrą, miltus, kepimo miltelius ir druską ir maišyti mikseriu, kol susidarys trupiniai. Dėti kiaušinio trynį, supilti citrinų sultis ir dar maišyti, kol susidarys tešlos rutulys. Tešlą padalinti į dvi nelygias dalis, jas suvynioti į plėvelę ir pašaldyti šaldytuve 30 minučių.

Iškočioti didesnįjį tešlos gabaliuką ir iškloti 22 cm skersmens pyrago formos dugną ir sieneles. Supilti ataušusį įdarą. Iškočioti kitą tešlos gabalą, uždengti juo pyragą ir gerai suspausti tešlos kraštus. Pabarstyti cukrumi.

Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tada sumažinti temperatūrą iki 180º C ir dar kepti 18 – 22 minutes, kol gražiai parus.

P. S. į įdarą dar įbėriau šaukštelį cinamono. Tikrai labai aromatinga ir skanu, o ypač su ledais!..

PICT78382 copy copy 
Šaltinis Exclusively Food

15 komentarų:

  1. Laba diena Sonatina,
    dariau šį pyragą, tačiau man tešla nesikočiojo, lipo prie lentos, buvo labai minkšta. Šiaip ne taip išklojau skardą, o ant viršaus turėjau ją "užtrupinti". Išsikepė tikrai labai skanus, noriu kepti vėl, tad gal turite kokių patarimų mano bėdai išspręsti. Tiesa, tešlą minkiau rankomis, nes mikseris labai taškė...šaldžiau ne trumpiau nei 30 min.
    P.S. Labai pamėgau Jūsų receptus, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Irena, ačiū Jums!
    Aš paprastai tokią tešlą kočioju tarp dviejų kepimo popieriaus ar standesnės polietileno plėvelės lapų - tuomet ją lengva perkelti į skardą. Tereikia su visu popieriaus lapu apversti į formą ir popierių atsargiai nuimti...
    Tiesa, dar svarbu naudoti tikrai gerą tikrą sviestą ar kepiniams skirtą margariną, o ne sviesto mišinį...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui už patarimą - taip laukiau, taip laukiau atsakymo:). Kitą kartą naudosiu kepimo popierių, nes kepiau šį pyragą jau ne kartą trupinimo metodu, mėgsta manoji šeima. Sviestą naudoju tik tikrą:)
    ....ir šokoladiniai keksiukai superiniai, ir drėgno šokoladinio pyrago neatsivalgau...žodžiu mėgaujuosi gaminimu:)ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika,

    Ačiū už tikrai skanaus pyrago recepta :) visiems labai patiko, gaminsiu dar karteli. Noriu pasiteirauti kelių dalykų :) nežinojau kiek vandens pilti verdant obuolius. Parašyta 2 v.š., taciau man atrodo tikrai mažoka, todėl ipyliau puse stiklinės. Kiek iš tikruju reikia pilti?
    Visų antra iškepęs pyragas buvo toks minkštas, kad net neįmanoma gabalėlio pakelti mentele.. Buvo labai skanu, todėl valgėm nežiūrėdami į išvaizdą :) kokia gali būti priežastis? kaip suprantu pagrindas labai suslapo nuo obuolių, bet gal galima kažkaip sutvirtinti? :) dėkui už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Džiaugiuosi, kad pyragas patiko :)
    Manau, kad pagrindas per daug sušlapo būtent dėl to, kad į obuolius buvo pripilta per daug vandens... Aš pyliau tik 2 šaukštus ir vandens buvo kaip tik, nes troškinami obuoliai dar paleidžia sultis...
    Jei vandens būtų įpilta tiek, kiek nurodyta, įdaras būtų buvęs tirštesnis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. po pusvalandzio nebe daug ir beliko, labai labai skanus su ledais ;)


    Indre ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nuostabaus skonio pyragas. Primena man Jonavą :) tik kraštai biškutį tamsesni ir labai trapūs gavosi, bet šiaip nuostabus pyragas ;) ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. nu gerai jau pabandysiu ir as kazkaip cia jau skaniai aprasytas labai jusu komentaruose, nerealiai kazkaip, paksui pabandysiu parasyti kas kaip gavosi

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tikrai nesunkus obuoliu pyragas ir skonis nepakartojamas! Pats skaniausias obuoliu pyragas. :)

    P.S. Sio pyrago mano namiskiam neuztenka dienai! :DD

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tiesiog tirpsta burnoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Valgėm ką tik iškeptą. Vyras įsidėjo kąsnį, kitą burnon ir keistai suriaumojo. Ajjj, gomurį nusideginai..? - paklausiau. Sako, kad ne. Vėl gabalėlis burnon, vėl riaumoja. Sako: "Negaliu nutylėt, koks skanus pyragas, tiesiog sutirpsta burnoje. Nepagailėčiau restorane ir 50 Lt už tokį gabalėlį sumokėti."
    Nerealus ir pats geriausias obuolių pyrago receptas!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pyragas super! Niekad nebuvau pyragu kepeja, nes niekad neiseidavo. Bet sitas gavosi superinio skonio! tik labai trapus. Nezinau ka galima butu padaryti kad ne toks trapus butu? Bet skonis... isidedi i burna ir pats tirpsta.Super. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Miela Sonatina, jau seniai megstu isbandyt tavo receptukus, tai ir sitas pyragelis nenuvyle ;))) Man tesla t.p. sunkiai kociojosi, tad ant obuoliu sluoksnio, paprasciausiai padariau likusios teslos groteles - irgi iseitis ;) LABAI ACIU uz sita skanumeli, visiems rekomenduoju :))

    AtsakytiPanaikinti
  14. NOREJAU PAKLAUSTI,GAL VIETOJ OBUOLIU GALIMA PANAUDOT KOSE

    AtsakytiPanaikinti