2008 m. sausio 1 d., antradienis

Morengai su šokoladu

PICT85801 copy
2 kiaušinio baltymai, kambario temperatūros
125 g smulkaus cukraus
½ a. š. vanilės ekstrakto

Kiaušinio baltymus plakti mikseriu, kol suputos. Tada plakant berti po 1 - 2 v. š. cukraus. Kitą dalį cukraus galima berti tik tuomet, kai prieš tai subertas bus visiškai ištirpęs (patikrinti galima šiek tiek baltymų patrynus tarp pirštų - turi visiškai nesijausti cukraus kristalų). Plakti, kol bus subertas visas cukrus ir masė bus lygi bei blizgi. Įmaišyti vanilę ir kitus priedus, jei naudojate. Apvertus dubenį masė neturi iškristi. Išplaktus baltymus sukrėsti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti keturiasdešimt 2,5 cm skersmens morengų. Kepti iki 120º C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Nuo kepimo popieriaus nuimti tik tuomet, kai morengai visiškai atauš.

100 g šokolado
100 ml riebios grietinėlės
1 v. š. cukraus pudros

Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir ataušinti. Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Vieną morengą pamirkyti šokolade, uždėti šaukštelį plaktos grietinėlės ir ant viršaus kitą morengą, pamirkytą šokolade.


PICT85841-1 copy
Šaltinis Canapés

18 komentarų:

  1. Sonatina, pasakyk man neismanelei, kaip suprasti sokolado tirpinima ant garu voneles... jau kelintam tavo recepte matau, bandziau daryt uzkaitus vandens puoda ir i ji ileidus kita puoduka su sokoladu, bet gavosi kazkokia nesamone ir visai tas sokoladas neistirpo, o isskydo.. (cia kalbu apie balta sokolada, kazkoks sviesiai rudas gavosi) tai juodo jau ir bijau tirpinti...ir dar- kazkada banzdaiu kept tuos morengus paprastus, bet viskas baigesi tuo kad jie gavosi ne balti o rudi sviesiai, tai taip ir nesuprata ka blogai dariau.. kazkas sake kad per karsta orkaite buvo nors man taip neatrode...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prisipažinsiu, kad tingėdama pasiruošti vandens garų vonelę, šokoladą dažniausiai tirpinu mikrobangų krosnelėje nustačiusi mažiausią galingumą (pas mane 450 W) ir pamaišydama kas 15 - 20 sekundžių.
    Tirpinant šokoladą ant vandens garų vonelės svarbiausia, kad į šokoladą visiškai nepatektų vandens. Paprastai, kai jau darau vandens garų vonelę, ant verdančio vandens puodo kitą dubenį statau tokio dydžio, kad jis laikytųsi ant viršaus, o neįsileistų į puodą. Ant viršais uždėjus dubenį reikėtų primažinti ugnį, kad verdantis vanduo nesitaškytų.
    O baltas šokoladas greičiausiai buvo ne aukščiausios kokybės, todėl ir pakeitė spalvą. Todėl svarbu tokiem dalykam naudoti tikrai kokybišką šokoladą :)
    Paieškojusi radau, kad norint visiškai baltų morengų, juos reikėtų kepti 110 C orkaitėje 1 - 1,5 val. ir dar 1 val. palikti išjungtoje orkaitėje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu Sonatina ! visada svajojau issikepti morengu viena syki bandziau ir nepavyko o dabar pagal tavo receptuka viskas pasiseke . tik dabar svajoju didesniu morengu tokiu kaip zefyrai :) ir noriu patarimo ...kiek laiko didesnius reiks kepti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai smagu, kad morengai pavyko :) Didesnius kepčiau apie 1,5 val., bet po valandos patikrinčiau, ar dar neiškepė :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o kaip suprasti, kad morengai jau iskepe ? :(
    Ema

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ema, morengas turi lengvai nusiimti nuo kepimo popieriaus, atsikandus būti traškus ir tirpstantis burnoje, o ne lipnus ir pavirstantis į cukraus gabalą...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sonatina, pirma karta kepiau morengus. Fantastika. Turbut skanesniu nesu ragavus :) Viskas taip paprasta, kad net sunku patiket, kad gali but taip skanu :) Aciu uz receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki,

    man labai patinka morengai, kurie viduj būna tąsūs, o ne sausi. Tai reiškia, kad juos reikia ne iki galo iškepti?
    Ar neatsiduoda kiaušiniais šitie morengai? Esu kažkada kepus, ne pagal šį receptą, bet... Jie taip dvokė kiaušiniu, kad negalėjau vagyti. :(

    Ačiū už atsakymą,
    Laura

    AtsakytiPanaikinti
  9. As taip pat noreciau suzinoti kaip morengus issikepti viduje tasius. Gal formuoti juos didesnius ir nedakepti ?

    Sonatina, apsviesk :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. o man neišėjo.. :( Plakiau, plakiau, net mikseris užkaito, bet masė niekaip iki tokio lygio nesutirštėjo, kad iš dubens neiškristų. Taip ir liko tokia, kaip skysta grietinė (pagal tirštumą). Niekaip nesuprantu kame čia reikalas... Gal per anksti cukrų pradėjau dėt?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man tąsūs morengai pasidaro pastovėję neuždengti, o ypač esant dideliam oro drėgnumui :))

    Kristina, labiausiai tikėtina, kad į baltymus pateko trynio, ar plakimo indas arba šluotelės galėjo būti šiek tiek riebaluoti. Nes tik tokiu atveju plakami baltymai visai nestandėja...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dėkui, Sonatina. Šiandien vėl bandžiau, šį kart viskas pavyko!! :) Turbūt vis tik to trynio buvo praeitą kart patekę. Dėkui Tau labai už atsakymą! Labai labai skanu!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. o kiek is dvieju kiausiniu baltymu iseina morengu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "...ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti keturiasdešimt 2,5 cm skersmens morengų..." lyg ir aiškiai parašyta :)

      Panaikinti
  14. Pirmą kartą bandžiau iškepti morengus ir nesėkmingai. Tis valandas plakiau mikseriu, o cukrus taip ir neištirpo. Galiausiai įpyliau kelis lašus migdolų ekstrakto ir masė pasidarė skysta. Naudojau paprastą cukrų. Recepte parašytas smulkus. Gal tai turėjo įtakos?

    AtsakytiPanaikinti
  15. aciu uz recepta. labai skanus gavosi tik vat forma neisejio tokia grazi, gavosi kaip issiputes blynas. kaip gauti tokia grazia forma? gal reikejio daugiau sukraus deti?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ačiū už receptą, morengai pavyko ir tiesiog tirpo burnoje :) Jie išgaravo tiesiog žaibiškai :) Beje aš dėjau ne cukrų, o cukraus pudrą, taigi viskas išsiplakė greitai ;) Dariau dvigubai didesnius 5 cm. skersmens, kepiau 1 val. jie kuo puikiausiai iškepė :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Laba diena, pasakykite prašau, kaip išlaikyti morengus, kad jie ir kitą dieną būtų traškūs? gal uždengti?

    AtsakytiPanaikinti