2009 m. birželio 15 d., pirmadienis

Kreminis braškių ir bananų pyragas

P61300491-1 copy
100 g cukraus
2 v. š. krakmolo
¼ a. š. druskos
4 kiaušinių tryniai
500 ml pieno
1 ½ a. š. vanilės
500 - 800 g braškių, supjaustytų riekėmis
1 didelis ar 2 maži bananai

iškeptas pyrago pagrindas (pagal bet kurį mėgstamą receptą)

Puode sumaišyti cukrų, krakmolą ir druską. Trynius sumaišyti su pienu. Šiek tiek pieno įmaišyti į sausus ingredientus, kol gausis pasta. Palaipsniui įmaišyti likusį pieną. Virti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol masė ims tirštėti ir pradės virti. Virti maišant 1 minutę. Nukelti nuo viryklės. Įstatyti dubenį su kremu į kitą dubenį su ledukais ar šaltu vandeniu, ir maišyti kelias minutes, kol kremas praauš.
¼ braškių atidėti pyragui papuošti. Likusias braškes išdėlioti ant tešlos. Supilti pusę kremo. Bananus nulupti, supjaustyti riekėmis ir išdėlioti ant viršaus. Supilti likusį kremą. Uždengti ir gerai atšaldyti. Prieš pjaustant, papuošti likusiomis braškėmis. Skanaus!

P. S. tikrai labai skanus pyragas... Kadangi dariau torto formoje ir pyragas gavosi gana aukštas, į kremą dar įdėjau 3 a. š. želatinos... Ant viršaus išdėliotas braškes aptepiau pašildytu vyšnių džemu... Deja, pjūvio nuotraukos kol kas neturiu, nes pyragą vežiau dovanų...

Šaltinis California Strawberries

Aš pyragui pagrindą gaminau pagal šį receptą:

Pierre Hermé Pâte Sucrée (saldi tešla)
500 g miltų
4 žiupsneliai druskos
300 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais
¼ a. š. vanilės miltelių
190 g cukraus pudros
60 g maltų migdolų
2 kiaušiniai

Miltus persijoti ant stalo. Užberti druską ir kubeliais supjaustytą sviestą. Trinti miltus ir sviestą pirštais, kol susidarys trupiniai ir nebesimatys sviesto.

Sumaišyti vanilę ir cukraus pudrą ir kartu su migdolais suberti į miltų mišinį.
Viduryje padaryti duobutę. Į ją sumušti kiaušinius.

Pirštais minkyti ingredientus, kol pasidarys minkšta tešla. Tik neperminkyti! Suformuoti tešlos rutulį, suvynioti į plėvelę ir šaldyti mažiausiai 4 valandas, kol sutvirtės.

Tešlą galima paruošti ir mikseriu.
Atskirai persijoti miltus ir cukraus pudrą. Sviestą sudėti į mikserio indą.
Tešlos šluotelėmis maišyti, kol sviestas suminkštės. Paeiliui suberti kitus produktus: cukraus pudrą, maltus migdolus, druską, vanilę, paplaktus kiaušinius ir galiausiai miltus. Lėtai maišyti, kol susiformuos tešlos rutulys. Iškart nustoti maišyti, kitaip tešla neteks savo trapumo.

Suformuoti tešlos rutulį, suvynioti į plėvelę ir šaldyti mažiausiai 4 valandas, kol sutvirtės. Tešlą šaldytuve galima laikyti 48 valandas.

Iš šio tešlos kiekio išeina trys 26 – 28 cm skersmens pyragai arba penki 24 cm skersmens pyragai. Tešlą galima užšaldyti: padalinti į reikiamo dydžio dalis, suvynioti į plėvelę ir užšaldyti. Atitirpinti šaldytuve dieną prieš kepant. Prieš kočiojant tešlos daugiau neminkyti.

Pyrago formą iškloti tešla. Ant viršaus uždėti iš kepimo popieriaus iškirptą apskritimą. Formą pripildyti džiovintų pupelių. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 18 – 20 minučių. Išimti iš orkaitės, išimti kepimo popierių su pupelėmis. Dabar ji bus apkepta. Jei reikia visiškai iškepto pyrago pagrindo, jį grąžinti atgal į orkaitę ir kepti dar 6 – 7 minutes. Ataušinti ant grotelių.

P. S. tikrai labai skani ir trapi tešla :)

Šaltinis The Cook's book

9 komentarai:

  1. Vau! Vau! Vau!
    Kaip smagu, kad grįžai!!! Nuotraukos ir įrašai - FANTASTIKA :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. bandysiu ryt tavo pyraga :) tikiuosi bus skanu;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aukse, tikiuosi pyragas buvo skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokia graži nuotrauka :) O pyragas atrodo labai labai skaniai.

    P.S. Sonatina, man labai patiko Jūsų receptai :) Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kepiau savaitgali-labai gaivus,aciu uz recepta:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai labai skanu. Tik man kremas skystokas gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki:) Ar galima būtų daryt be braškių, tik panaudot bananinę dalį, o viršų pvz apliet šokoladu? Ar čia taip būtų nesamonė?:D Ačiū iš anksto:))

    AtsakytiPanaikinti