2010 m. kovo 30 d., antradienis

Prahos pyragas

P32900171-1-1 copy
Tešlai
1 kiaušinis
150 g cukraus
1 a. š. sodos
50 g margarino
2 v. š. pieno
2 v. š. medaus
1 a. š. kakavos miltelių
450 g miltų

Kremui
400 ml pieno
2,5 v. š. miltų
2 v. š. cukraus
2 a. š. vanilinio cukraus
150 g sviesto
2 v. š. cukraus pudros

Glazūrai
100 g šokolado
3 v. š. aliejaus

Tešlai sumaišyti visus ingredientus, išskyrus miltus, ir kaitinti ant vandens garų vonelės, kol margarinas visiškai ištirps ir masė suputos. Suberti miltus ir suminkyti minkštą elastingą tešlą.

Tešlą padalinti į 4 dalis ir iškočioti 25 x 30 cm dydžio stačiakampius. Tešla geriausiai kočiojasi, kol būna dar šilta. Lakštus kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 5 - 8 minutes, kol gražiai apskrus.

Kremui miltus sumaišyti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įpilti šiek tiek pieno ir maišyti, kol gausis vientisa tyrė. Supilti likusį pieną ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masės sutirštės. Išvirtą pudingą ataušinti retkarčiais pamaišant.

Sviestą išplakti iki purumo, įmaišyti cukraus pudrą. Plakant po truputį įmaišyti ataušusį pudingą ir plakti, kol gausis vientisas kremas.

Tris lakštus aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Ant viršaus uždėti ketvirtąjį lakštą ir šiek tiek prispausti.

Glazūrai šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir įmaišyti bekvapį aliejų. Glazūrą užpilti ant pyrago ir paskleisti lygiu sluoksniu.

Po kelių valandų jau galima mėgautis burnoje tirpstančiu skanėstu. Skanaus!

P. S. pirmiausiai siūlau pasigaminti pudingą kremui, kad kol keps lakštai jis spėtų ataušti. Neįtikėtinai skanus, drėgnas, minkštas ir aromatingas pyragas...

Šaltinis Coolinarika

66 komentarai:

  1. Sonatina, o ar negalima sviesto pakeisti kuo nors sveikesniu? Čia ir kitiems pyragams taikoma, labai norėčiau išbandyti daugiau tavo receptų, bet vis tas nelemtas svietas sulaiko :(( Ta pačia proga padėkosiu už nuostabu bloga, esu gaminusi jau ne vieną tavo siūlytą patiekalą ir visuomet būna labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ieva, aš labai ilgai vengiau daryti kremus su sviestu, bet šį pyragą gaminau jau kelis kartus - skonių derinys tikrai pukus, nesijaučia jokio riebumo.
    Galbūt galima mėginti gaminti visiškai kitokį kremą - varškinį ar jogurtinį, bet negarantuoju, kad rezultatas bus toks pats...

    AtsakytiPanaikinti
  3. O pyragas nepersaldus? Gal būtų galima jį gaminti kaip tortą? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, saldumas sąlyginis dalykas - mums jis neatrodė per saldus... O kaip tortą šį pyragą gaminti tikrai tiktų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasakykit prašau, o kada dėti sodą, ar reikia ją nugesinti ?
    Kokį aliejų (bekvapį)naudojot ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nenugesintą sodą reikia dėti iškart su visais ingredientais. Aš naudoju aliejų "Natura".

    AtsakytiPanaikinti
  7. nepaprastai skanus pyragas!

    AtsakytiPanaikinti
  8. o tas pudingas tai tas kur su pienu daromas?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aciu uz recepta,vakar kepiau,tikrai labai skanus pyragas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kiek dvejodamas, kaime, su biskvitų laužymo patirtimi nutariau pamėginti. Pradėjus gaminti, įpusėjus, ir netgi pačioje pabaigoje atrodė, kad aš susimoviau - netyčia į tešlos masę neįdėjau cukraus (kažkaip), todėl turėjau jį "įminkyti", neradau kvadratinės formos, pagal kurią galęčiau orientuotis - tik mažesnę apvalią, pagal kurią niekaip negalėjau taikyti, biskvitai taikėsi lūžinėti, ir pan.

    Tačiau - rezultatas puikus. Savo kreivą šleivą pyragą kaip kokį tiramisų padengiau kakavą, kiek užblatinau kokoso drožlėm (mėtėsi), ir suštrichavau likusiu šokoladu, kad matytusi, todėl ir vizualiai jis buvo geras. Lūžinėjantys biskvitai didvyriškai laikėsi, o perpjovus patį pyragą matėsi beveik toks pat žavus skerspjūvis kaip pas tavę. Ir nors ji dar nelabai sustingo, aplinkui jį kaip vanagai jau sukasi mano giminaičiai. Ir tai yra geras įvertinimas. Todėl, nutariau iškart, dar išsitepęs po kulinarinių eksperimentų pasidalinti savo nuomonę - man patiko. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sonatina, o kokio tirstumo turi buti isvires pudingas? Kaip tik dabar verdu...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai skaniai atrodo! Ir labai grazi nuotrauka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai smagu, kad pyragas patinka, ačiū!

    Fusion, tikiuosi ir skonis visiems patiks! O lakštai aušdami tikrai sukietėja, todėl su jais reikėtų elgtis gana atsargiai. Tačiau nuo kremo jie labai greitai suminkštėja :)

    Vilma, pudingas turėtų būti panašus į kisielių. Geriausia tikrinti mediniu šaukštu - jei nugarėlė pasidengia pudingu, tirštumas tinkamas. Aušdamas pudingas dar labiau sutirštėja.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sonatina,
    o lakstus kepant ar reikia forma kepimo pries tai aptepti riebalais kad nepriliptu?noriu rytoj iskepti ir vat toks neaiskumas truputi.. :)

    Diana

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš lakštus kočioju iškart ant kepimo popierius ir kartu su juo juos perkeliu į skardas. Galima tai daryti ir be kepimo popieriaus - tiesiog skardą šiek tiek pabarstyti miltais ir į ją atsargiai perkelti iškočiotą lakštą.

    AtsakytiPanaikinti
  16. SOnatina, o veitoj margarino sviesta ar galima naudoti?ir kaip suprantu cia is situ kiekiu produktu gaunasi nedidelis pyragelis?
    Indre

    AtsakytiPanaikinti
  17. Super pyragas - tik man ir buvo neimanoma iskocioti keturkampe forma, tai padariau lekstes dideles apskritimus - ir valgem kita diena, nes ta pacia diena kazkaip man nesuminkstejo.. bet visi varg9ai ir laukimai pasiteisino - NUOSTABUS pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. man nelabai pavyko, parasysiu, mano manymu, 'ivykusias' pagrindines klaidas, kad kitos, irgi ne tokios patyrusios, netyciom nepakartotu :)

    tesla gaunas gan keistos konsistencijos. sakyciau kaip plastilinas. todel man nepavyko jos iskocioti iki reikiamo dydzio ir tai buvo pagrindine klaida. dariau mazesnius lakstus, o tada jie gavos per stori, kiek nevienodai iskilo.

    kremas, kai sumaisiau pudinga ir isplakta sviesta, susoko i gabalelius, nors rodos abu pakankamai atvesinau. tuomet gavos per skystas.

    uztat sokoladinis glajus gavos super! tikiuos, kad ir skonis toks bus, nepaisant kitu neskalndumu..

    jei matome, kur padariau klaidas, parasykite, bandysiu taisytis! o sonatinai aciu, jos receptai visuomet nuostabus, tik ne visada pardedanciosioms matyt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveika Sonatina, nusprendziau issikepi si pyraga, nusipirkau visus reikiamus produktus ir tik gryzusi namo supratau kad pamirsau cukraus pudra :) ar butu kaip nors imanoma issiversti ir be jos? Ar ji labai butina gaminan krema?

    Aciu uz atsakyma.

    Ernesta.

    AtsakytiPanaikinti
  20. vakar sutepiau si pyrageli-ir gavosi vaizdu kaip foto,ir skonis labai liuksiskas.aciu uz recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveika Sonatina, na esu labai nusivylusi siuo pyragu... kepu pyragus gan seniai ir megztu isbandyti naujus, bet pagal tavo aprasyma man nesigavo tesla nei elastinga nei ka, ji gavosi trapi, nors viska matavau. tad teko lipdyti po truputi i skarda, beto pas mane gavosi tesla tamsi, nors pas tave ji sviesi, tikriausiai tu nedejai kakavos? na sio lyrago tikrai daugiau nebebandysiu, nors vienu dalyku tai dziaugiuosi, kremas tiesiog puikus, ir tikrai ji naudosiu kitur, o ypac i plikytus pyragelius,mano nuomone jis ten idealiai tiks...

    AtsakytiPanaikinti
  22. tesla gal sudeginai per ilgai kepdama, as dariau vakar pyraga pagal sitas instukcijas ir gavos puikiai. tik lb plonai reik kocioti ir is karto ant kepimo popieriaus

    AtsakytiPanaikinti
  23. ačiū už receptą - labai skanus pyragas. Man nelabai pavyko kremo tekstūra - vis tiek matėsi sviesto skaidulos, vaizdas kaip varškytės. Bet skoniui nepakenkė:) O įdomu ar negalima būtų pertepti tiesiog pudingu? nepakankamai suminkštėtų biskvitas?

    AtsakytiPanaikinti
  24. Isbandziau. Patiko - skanus. Siulyciau i si pyraga nedeti grikiu medaus, nes iskepus labai jauciasi specifinis skonis.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Puikus pyragas!Tikrai labai skanus ir aromatingas ir visai nesudetingas.Labai papuosia stala. Aciu uz recepta. Barbora

    AtsakytiPanaikinti
  26. Ačiū už nuostabų receptą! Puikus pyragas, o ypač buvo skanus kitą dieną.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Visai skanus pyragas gavosi, tik labai jau laiko daug reikia, na bet jis to vertas, savaitgali dukrytes gimtadienis, tad bandysiu torta pagal si recepta, manyciau bus neblogai :), beje, dekui uz receptus, ne vienu jau pasinaudojom, mano seimyna juos labai ivertino

    AtsakytiPanaikinti
  28. http://gabee.blogas.lt/prahos-pyragas-21.html
    nukopijuota viskas ir net nuorodos nesugeba parašyti. Negražu...

    AtsakytiPanaikinti
  29. Labai ačiū, kad parašėte. Tikrai nemalonu, kai taip elgiamasi. Tikiuosi, kad Blogas.lt administracija tai sutvarkys...

    AtsakytiPanaikinti
  30. sitas pyragas yra lietuvisko Grietininio pyrago broliukas. Toms, kurios nori isvengti sviesto pertepime gali pakeisti tiesiog musu liaudisku tikrai ne ka blogesniu (sakyciau del rugsteles net skanesniu) grietines kremo pertepimu. Musu seima Grietinini pyraga jau gamina desimtis metu ir jis tikrai yra idealiai panasus i sita. Tik deja man sitas pyragas taipogi del riebumo ir zymiai didesniu kaloriju skaiciaus nepatiko. Beje turejom ta pacia problema su lakstais, jie del kakavos gaunasi tikrai rudesni nei nuotraukoje, net ilgai nekepant. Pyragui siame recepte tikrai truksta rugsteles.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Labas vakaras, Esu labai didele Jusu receptu megeja. Jie tiesiog nuostabus!!Si vakara kepiau si pyraga, nelabai supratau kaip kocioti tesla nes ji gavosi keistos konsistencijos ir labai lipni, teko ismaigyti rinkomis ir dar miltu pripyliau. Paploteliai gavosi kaip sausainiai. Visumoje skonis labai nuostabus, bet mano klaida, kurios nepatarciau kartoti : Reikalingas svelnus medus, as dejau grikiu medu. Del to skonis gavosi kartokas. Linkejimai!

    AtsakytiPanaikinti
  32. Sveika Sonatina,
    reikia konsultacijos... Kažką negerai padariau su kremu. Jis visiškai nesustingo. Nors kaitinant buvo pasiekęs kisieliaus konsistenciją, tačiau ataušęs nei kiek nesutirštėjo. O sumaišius su sviestu tik dar labiau suskystėjo. Gal turite minčių, kas negerai?

    AtsakytiPanaikinti
  33. sveika sonatina :) visu pirmiausia norejau papausti ranka uz tavo nuostabius receptu :) saunuole :)
    Si vakara tik ka ahos pasidariau Prahos pyraga, bet susiduriau su kliutim bedarydama... nezinau kokia klaida padariau,bet man su tesla ejosi nekaip.. tesla gavosi laaaaabaiiii lipni.. taigi nusprendziau dadeti miltu.. ir kociuoti paskui ja buvo nelabai lengva.. gal galetum parasyti truputi nuosekliau kaip darai tesla?? :) buciau labai dekinga :) tadar bandysiu dar karta :)
    Gro vakaro :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Sveika Sonatina,
    Dariau sita pyraga vasara,o dabar pagalvojau,kad is sios teslos turetum puikiai iseiti meduoliai kaledoms.Ka Jus manote apie tai? Padaryciau kaip is shrek multiko,apdazyciau tuos meduolius,tik nerimauju ar tesla tiks.. :)
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
  35. Manau daug kam nesigauna tešla dėl to,kad visus ingridijentus sumetat į krūvą ir tada maišot (ar kažkas panašaus).. visada yra eiliškumas, kokie produktai tarpusavyje geriausiai išsimaišo ir pns.. manau į tą reiktų atkreipti dėmesį.

    AtsakytiPanaikinti
  36. Gaminau šiandien jau antrą kartą ir vėl kremas sušoko i gabalėlius, ir pudinga atvėsinau šalto vandens vonelėj,bet nepadėjo. Skoniui tas nepakenkė - labai skanus pyragas, tik norėčiau sužinot ką darau ne taip :) Andrėja

    AtsakytiPanaikinti
  37. Kaip reikia iskocioti tesla, kad ji butu taisyklingos formos, gal ant menteles kokios kociojat, nes man issikocioja i apvaluma, todel vienas lakstas vienos formos kitas kitos, todel vizualiai viska sutepus nesigauna graziai. Pas jus nuotraukoje tokios taisyklingos formos lakstai kaip jus darote ir kiek laiko kociojate tesla?

    AtsakytiPanaikinti
  38. Aš tešlą iškart kočioju ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus, kad perkeliant į skardą nesuplyštų. Į tešlą papildomai miltų tikrai neberiu, geriau jau gausiau pabarstau ant kepimo popieriaus ir ant pačios tešlos.
    Prieš kočiojant tešlos gabaliuką patarčiau jį suformuoti į stačiakampį (panašų į sviesto pakelį), tuomet lengvai iškočiosite ir stačiakampį lakštą. Kad suteptas pyragas gražiai atrodytų, aš tešlą prieš kepdama lygiai apipjaustau. Tą galima padaryti ir iškepus lakštą, bet reikia daryti iškart ištraukus iš orkaitės, nes ataušęs lakštas pjaustomas trupės.

    O kremui sviestą būtinai reikia labai labai gerai išplakti, t. y. minkštą sviestą plakti mikseriu mažiausiai 5 minutes. Manau nepakankamai išplakus sviestą kreme ir gaunasi kruopelės.

    AtsakytiPanaikinti
  39. gaminu si pyraga ir tikiuosi, kad pavyks.... Senai seile varvinu i ji :)

    AtsakytiPanaikinti
  40. pasigaminau, skonis super... bet man ant tiek issipute paploteliai, kad gavosi pirsto storio.... nors iskociojau laaabai plonai :(

    AtsakytiPanaikinti
  41. Noriu paklausti, čia ne į šio pyrago temą, bet kas yra pas anglus ir amerikiečius per kremas kurį jie vadina Frosting? Tarkim kaip šiame video http://www.youtube.com/watch?v=EyBh2JNkTMI&feature=relmfu tas chocolate frosting.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  42. Kaip parodyta paveikslelyje sluoksniai yra vidutinio storumo ir purūs, o pas mane išėjo labai ploni ir labai kieti, manu, kad reikia deti mažiau miltu, tada bus minkštesni ir storesni, o ne tiek kiek nurodyta. Dar norėčiau paklausti kiek minučiu rekia virti kremą?

    AtsakytiPanaikinti
  43. Papločiai man gaunasi plonyčiai ir kieti, kaip ir medaus tortui, tačiau nuo kremo jie puikiai suminkštėja. Tikrai nereikia mažinti miltų kiekio, nes tuomet nepavyks iškočioti tešlos... O kremą reikia virti, kol sutirštės. Kartais tai užtrunka 5 minutes, o kartais neužtenka ir 15 minučių.

    AtsakytiPanaikinti
  44. na dar nebandziau bet gal vietoj to pudingo galima padaryti krema is grietines cukraus ir citrinos rugsties

    AtsakytiPanaikinti
  45. Bandžiau ir aš pasigaminti šį pyragą, tačiau kiek nusivyliau (viską dariau pagal receptą), tačiau jau koks vargas su tais papločiais (neįmanoma normaliai kočioti). Jei pagal pastabas nebūčiau pirmiau išsivirusi pudingą, pyragėlio eiga būtų sustojusi ties papločių kočiojimu, bet kadangi vėso pudingas tai nebuvo kur trauktis. Praėjo 2 valandos bet pyragas dar tikrai nevalgomas, nes papločiai dar kieti. Belieka laukti žymiai ilgiau kol galės šeimyna ragaut... Daugiau jo nekepsiu

    AtsakytiPanaikinti
  46. sveiki. norejau paklausti ar galima naudoti kepimo miltelius ir kiek ju reiktu deti?

    AtsakytiPanaikinti
  47. Labai skanus pyragas, o tesla kocioju tarp dvieju sviestinio popierio lapu, labai gerai issikocioja, ir niekas nelimpa :)

    AtsakytiPanaikinti
  48. Sonatina, Aciu uz toki saunu recepta !!! Sis paragas, tapo musu seimos megstamiausiu. Truputi pakeiciau ir i tesla dedu prieskoniu, kaip medaus tortui. O i pudinga, tarkuotos citrinos zieveliu. Primena medaus torta. Be to, palaikytas pernakt saldytuve, sekancia diena buna labai dregnas ir lakstai pasidaro purus.

    AtsakytiPanaikinti
  49. pats bjauriausias pyragas koki esu ragavus....

    AtsakytiPanaikinti
  50. hmm kazin ar cia praha, kiek ziurejau internete receptas torto praha ,tiek teslos tiek kremo visiskai kitoks

    AtsakytiPanaikinti
  51. Gaminimo procesas pavyko sklandziai. Bet jau saldumas ir riebumas - neispasakyti. Is sio recepto naudosiu tik paplocius (ir tai tik su dalimi saldumo). Pertepima darysiu grietinini(grietine, vanilinis cukrus, cukrus, citrinos rugstis). Ir be jokio glaisto. Aciu Sonatina uz ideja.

    AtsakytiPanaikinti
  52. O aš va ką tik padariau ir man nepatiko. Gal kažką ne taip padariau...Visų pirma norisi intensyvesnio kremo skonio, toks blankokas gavosi, gal net norisi paprasto vanilinio kremo daromo su kiaušiniais, jis intensyvesnis. Nežinau kodėl lakštai tokie miltingi gavos, nors miltų dėjau mažiau net nei nurodyta ir kepiau neilgai. Gal ryt bus skanesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  53. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  54. Sveika Sonatina,
    norėjau pasiteirauti, ar galima biskvitą dėti pirktinį?
    Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  55. Bet jūs, žmonės, juokingi. Matot, kad kremas sviestinis ir šaukiat, kad pyragas per riebus :D parodykit man bent vieną sviestinį (ar tą patį grietininį) kremą, kuris būtų su dviem kalorijom :D ir iš vis, jei jau tokios skaičiuojančios kalorijas esat, tai geriau salotų lapus graužkit, o ne į tortus/pyragus ir kitus KALORINGUS gardumynus dairykitės.

    AtsakytiPanaikinti
  56. Sonatina, dariau si pyraga ir gavosi absoliutus nonsensas, noriu issiaiskinti kodel. Pirma - sviesta istirpinau ant ugnies o ne istryniau. Antra - pieno mano galva buvo laaabai per daug su tiek miltu, niekas netirstejo tik vos vos, todel visas kremas gavosi skystutelis. Kur padariau klaida?

    AtsakytiPanaikinti
  57. Gintare, pati iškart ir atsakėte į savo klausimą - jeigu sviestą ištirpinote, automatiškai gavote skystį. Išplaktas iki purumo sviestas ir ištirpintas sviestas - visiškai nesulyginami dalykai! Tik todėl kremas ir gavosi skystas. Pieno ir miltų proporcija čia tikrai teisinga - šį pyragą kepiau ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  58. Labas, Sonatina. Norėjau pasiteirauti ar nebūtų galima medaus pakeisti kuo nors kitu. Labai norėčiau išbandyti šį pyragą, bet mano organizmas absoliučiai netoleruoja medaus...

    AtsakytiPanaikinti
  59. sveika,gavosi viskas super.. bet pas mane rudi lakstai gavosi, o pas tave foto sviesus, neperkepiau tikrai. jis toks meducio skonio gavosi. kremas nuostabiai pavyko..netikejau ,kad galima toki krema padaryti.aciu uz puikius receptus

    AtsakytiPanaikinti
  60. Man taip pat labai aktualus klausimas dėl medaus pakeitimo kuo nors kitu. Prašau, atsakykite greičiau!

    AtsakytiPanaikinti
  61. Galima vietoje medaus pamėginti naudoti Auksaspalvį sirupą arba tiesiog saldintą kondensuotą pieną.

    AtsakytiPanaikinti
  62. stingsta stai ir mano praha. tikiuosi, kad bus pavyke - kremas isejo puikiai, glazura - irgi. vat tie lakstai kiek nerimo kelia, nes labai jau, laaabai kieti isejo. "nuopjovas" ka tik pribaigem su kava kaip dziuveselius - tokios jau kietos. nors labai ir skanios :) hm, belieka tiketis, kad isties tie lakstai kazkokiu budu sugebes prisigerti kremo ir suminkstes.. tiesa, o susigulejimui pyraga geriau laikyti kambario temperaturoj ar saldytuve?
    galvoju, gal kitakart pabandyti su mazesniu kiekiu miltu? na, kaip medaus tortui - kad lakstai iseitu pokieciai, bet ne visiski dziuvesiai? gal, sakau, kietumas dar ir nuo paciu miltu priklauso?..
    bandysiu dar karta tikrai, aciu uz puikia pyrago ideja :)

    AtsakytiPanaikinti
  63. Galiu patarti kaip lengviau iskocioti tokia tesla, padalynus I 4 dalis tuos gabaliukus sudekite ant apversto puodo dangcio su verdanciu vandeniu tada bus lengva iskocioti labai plonus paplocius.

    AtsakytiPanaikinti
  64. Sveiki o sodos nereikia nugesinti, ar vietoi sodos galima kepimo miltelius?
    Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  65. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti