2010 m. birželio 1 d., antradienis

Rabarbarų, braškių ir baltojo šokolado tortas

P53100212-1 copy
Biskvitas su pistacijomis
52 g maltų migdolų
53 g maltų pistacijų
75 g cukraus pudros
25 g miltų
125 g kiaušinių
92 g kiaušinių baltymų
37 g cukraus
17 g sviesto

Migdolus, pistacijas, cukraus pudrą, miltus ir kiaušinius plakti mikseriu apie 5 minutes. Baltymus plakti, kol suputos, toliau nenustojant plakti palaipsniui suberti cukrų ir išplakti iki standumo. Trečdalį baltymų įmaišyti į tešlą. Tuomet įmaišyti likusius baltymus. Atsargiai įmaišyti ištirpintą sviestą.
Tešlą supilti į 30 x 23 cm dydžio kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių, kol paviršius tolygiai apkeps. Ataušinti. Išpjauti reikiamo dydžio biskvitą.

Kepti rabarbarai
300 g rabarbarų, supjaustytų 5 cm ilgio gabaliukais
40 g cukraus

Rabarbarus sumaišyti su cukrumi, suberti į kepimo indą ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių arba kol rabarbarai bus minkšti. Dar karštus rabarbarus blenderiu sutrinti į tyrę ir ataušinti.

Rabarbarų putėsiai
250 g keptų rabarbarų tyrės
20 g cukraus
3 želatinos lapeliai (5 g)
250 g riebios grietinėlės

Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palaukti, kol išbrinks. Pusę rabarbarų tyrės sumaišyti su cukrumi ir pakaitinti, kol cukrus ištirps. Nuspaustą želatiną įmaišyti į karštą tyrę. Supilti likusią šaltą rabarbarų tyrę ir išmaišyti. Grietinėlę išplakti ir įmaišyti į rabarbarus.
Putėsius supilti ant biskvito, išlyginti paviršių ir padėti šaltai, kad sustingtų.

Braškių želė
300 g trintų braškių
60 g cukraus
3 želatinos lapeliai (5 g)

Želatinos lapelius užpilti šaltu vandeniu ir palaukti, kol išbrinks. Pusę braškių sumaišyti su cukrumi ir pakaitinti, kol cukrus ištirps. Nuspaustą želatiną įmaišyti į karštą tyrę. Supilti likusias trintas braškes ir išmaišyti.
Supilti želė ant rabarbarų putėsių ir šaldyti, kol sustings.

Plakta grietinėlė su baltuoju šokoladu
200 g riebios grietinėlės
100 g baltojo šokolado

Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir šiek tiek ataušinti. Grietinėlę išplakti. Trečdalį grietinėlės kruopščiai įmaišyti į šokoladą. Tada atsargiai įmaišyti likusią grietinėlę. Masę užpilti ant braškių želė ir gerai atšaldyti.

P. S. biskvitą kepiau 23 cm torto formoje, gavosi du normalūs sluoksniai. Kad biskvitas nebūtų labai sausas, jį sulaisčiau cukraus sirupu su likeriu. Rabarbarų tyrė gavosi beveik balta, nes nulupti rabarbarai neteko savo gražiosios rausvos spalvos :) Tortas labai aromatingas, išraiškingas - rabarbarų rūgštelė puikiai dera su baltojo šokolado saldumu, pistacijų biskvitas minkštas ir purus, o braškių želė - tiesiog puiki...

Šaltinis Cannelle et Vanille

16 komentarų:

  1. kaip ir visada,likau sužaveta.o nuotraukos išraiškingumas!šaunuole šaunuole šaunuole

    AtsakytiPanaikinti
  2. nuostabiai atrodo, kaži ar nesusigundysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. puikumėlis :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ką reiškia 125 g. kiaušinių, tai keli kiaušiniai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, merginos, tortas tikrai vertas dėmesio :)))

    Jurgiuk, kiaušinius tiesiog reikia sverti, nes jų svoris svyruoja nuo ~40 g iki ~70 g. Norint, kad biskvitas gautųsi geras - būtinas tikslumas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sonatina, rašai, jog gavosi du normalūs sluoksniai - tai antrojo sluoksnio nepanaudojai?

    Labai gražiai, skaniai ir gundančiai atrodo. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na labai skaniai atrodantis tortas.
    Kadangi ruošiuosi daryti tai iš kart klausimėlis.
    O koks ten pas Jus nuotraukoje pirmas torto sluoksnis?
    Ten lyg šokoladinis ar kakavinis biskvitas, bet recepte nerandu?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, merginos!

    Mažulėle, antrąjį sluoksnį panaudojau kitam tortui. Ataušintą biskvitą kelias dienas galima laikyti šaldytuve, o šaldiklyje ir gerokai ilgiau.

    Sigita, pats pirmas sluoksnis, kaip ir nurodyta recepte, yra biskvitas su pistacijomis. Jis tik atrodo tamsus, nes apskrudę kraštai, o viduje jis pakankamai šviesus :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kepiau šį tortą prieš porą dienų mergaitės 4 metukų gimtadieniui. :) Kadangi su želatina lig tol reikalų esu mažai turėjus, tai labai rizikavau, bet nors ir nelabai norėdama stingti (braškės buvo labai vandeningos, ir pakaitinus su cukrumi, nelabai kas tepasikeitė), teko palaukti kol šiek tiek apstings (tiesa želatinos dėjau papildomai), o tada jau sukrėčiau ant grietinėlės sluoksnio. :) Rezultatai - visi gyrė, vyras "užsisakė" savo gimtadieniui, kurį šventėm kitą dieną, o torto ragavo (ir prašė pakartotinai įdėti) net mažoji jubiliatė, nors ji nėra valgi mergaitė. :) Smagu. :) Beje, dėl biskvito, kol kepė, jis man labai gražiai pakilo (kepiau torto formoj), bet as jį dar karštą ištraukiau iš orkaitės, ir biskvitas labai greitai susitraukė bei subliuško, tad gavosi vienas pusiau normalus biskvito sluosknis... Spėju, tai ir buvo mano klaida? Reikėjo palaukti kol atauš?

    Didelis AČIŪ Tau, Sonatina, už puikų torto receptą! Tikiu, sekantį kartą pavyks tobulai.:)

    P.S. Bėgu kepti torto su "Beatley's" likeriu ir kava! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai geras skonių derinys. Tortą gaminau 24 cm formoje (nors liniuote matuojant man nesigauna daugiau kaip 23 cm), braškių ir šokolado sluosnkius sudvigubinau - buvo pats tas. Braškių sluoksniu dėčiau daugiau želatinos, nes šis sluoksnis labai sunkiai stingo, o kambario temperatūroje buvo linkęs tižti. Bat, sakau, gal čia nuo braškių priklauso? Kaip kad kiviai visai nesustingsta... Į šokolado sluoksnį taip pat įdėjau želatinos, nes jau pabijojau, kad nesustings iki ateinant svečiams. :) Patarimas gaminantiems - skirkite laiko tortui - nes stingsta jis ilgokai. :)

    Ačiū už receptą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ruosiuosi kepti si torta savo gimtadieniui. Labai jau graziai ir skaniai atrodo :) tik noriu paklaust, ar tu ji apipjauni torto krastus, kad taip graziai matosi sluoksniai. Kiek esu darius tortu, tai nuimant formos sonus, man sonai pasitepa. Ar cia kokia paslaptis? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Agnuže, aš biskvitą visuomet ištraukiu karštą, aušinu formoje ir galiausiai baigiu aušinti ant grotelių. Panašiau, kad biskvitas nebuvo pakankamai iškepęs arba nepakankamai išplakti kiaušiniai...

    Mažulėle, man visi sluoksniai stingo normaliai :) Kitą kartą, kad būtų greičiau, galima sluoksnius stingdyti šaldiklyje. Šiaip gal stingimas labiau priklauso nuo želatinos...

    Aš prieš sluoksniuodama tokius tortus aplink biskvitą statau torto formos kraštus ir į visų įdedu standžios plėvelės juosteles, kurios tortui sustingus gražiai nusiima ir nesugadina bei "nesuglamžo" torto šonų :) Užsienyje yra speciali plėvelė tortams, o pas mus, deja, ne, tad aš naudoju atsikirpusi standesnio dėklo dokumentams juosteles :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ak, sit kaip! Aciu uz toki liuks patarima! Bandysim :)

    AtsakytiPanaikinti